måndag 9 juni 2014

Choklad paj med flingsalt

 
Choklad, kola och flingsalt en underbar kombination om jag får bestämma :).... Denna dessert/efterrätt är väldigt mäktig, men oj så god. Jag testade denna på familj och fick gott betyg, barnen var dock inte så förtjusta över att jag lagt flingsalt på toppen...  När det blir min tur att ha tjejmiddag kommer jag absolut att bjuda på denna då det är en hel del choklad älskare bland oss.
 
Chokladpaj med flingsalt (Blir 4 st miniformar på 10 cm)
 
Chokladbotten
 
180 g Ballerina marabou
75 g smör
 
Kolafyllning
 
1,5 dl grädde
2 dl dulce de leche eller uppkokt kondenserad mjölk
50 g smör
2 msk strösocker
 
Chokladganache
 
1 dl grädde
150 g mörk choklad
1 msk smör
 
Börja med chokladbotten. Smält smöret och mixa samman med ballerina kexen till en jämn smet. Tryck ut i i form 10 cm. Ställ i kylen, gör under tiden kolafyllningen. Koka dulce de leche fyllningen (använder du kondenserad mjölk se till att den är färdig kokt innan du börjar med receptet), blanda sedan i resten av ingredienserna till kolafyllningen. Låt koka upp och tag sedan från plattan och låt svalna. Häll sedan på kolafyllningen på chokladbotten och ställ i frysen medans du gör chokladganachen. Häll alla ingredienser till chokladganachen i en kastrull, låt chokladen smälta på låg värme i grädden, när choklad smält tillsätt smör och låt det få ett uppkok. Låt sedan chokladganachen svalna innan du häller den på kolafyllningen. Häller du på chokladganachen för tidigt blandas kolafyllningen och chokladganachen samman vilket det inte ska göra. När du är klar med din paj ställ i frysen minst 1 timme innan servering.
 
Ta ut pajen en stund innan servering och strö sedan på flingsalt och servera gärna med en klick grädde men funkar lika bra utan grädde tycker jag :).
 


2 kommentarer:

  1. Heej! Låter som ett underbart recept!! Jag har en sån här standard pajform (tror den är 24 cm i diameter), tror du det går bra att använda samma recept för den?
    Mvh, Linnea

    SvaraRadera
  2. Hej Linnea. Det går säkert utmärkt att använda en standardpajform till receptet. Har aldrig testat då jag ville servera mina gäster varsin paj :). Lycka till supergod men mäktig

    SvaraRadera