torsdag 26 juli 2012

Vaniljmousse med rabarberkompott toppat med marinerade jordgubbar



Måste rekomendera en underbar efterrätt, även denna gång var jag ute i vårt lilla land och plockade bla rabarber och citronmeliss. Denna efterrätt gjorde jag för första gången igår då vi hade vårt fin besök som jag nämnde i förra inlägget. Det var svårt att få en bra bild då det var väldigt mörkt då denna serverades och då den enda belysningen i uterummet är värmeljus.  Nedan följer recept för den som vill testa.

Vaniljmousse med rabarberkompott toppat med marinerad jordgubbar 6 portioner

Rabarberkompott

200 g skalade och sköljda rabarber
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
1/2 krm kardemumma

Vaniljmousse

2 gelatinblad
2 ägg
0,75 dl strösocker
1/2 vaniljstång
2 dl grädde

Jordgubbar i marinad

1/2 liter jordgubbar
1/2 dl socker
1/2 pressad lime
2 stjärnanis
1/2 dl vatten

Skär rabarbern i cm stora bitar och lägg i grytan tillsammans med övriga ingredienser, låt sjuda i ca 7 min tills allt mjuknat. Ta åt sidan och låt svalna

Lägg gelatinbladen i vatten 5 min och vispa ägg och socker pösigt under tiden. Vispa grädden med den urgröpta vaniljstången. Lägg lite av den vispade grädden i en kastrull och låt gelationbladen smälta i grädden, ta bort från plattan och häll i äggsmeten. Tillsätt övriga grädden i äggsmeten. Häll upp 1/2 i små glas och ställ i kylen 30 min. Ta ut och häll på kompotten och sedan resten av vaniljmoussmeten. Ställ in i kylen låt stå i 3 timmar.

Skär jordgubbarna i hälften och lägg i en burk. Häll på övriga ingredienser och sätt på lock och sedan skaka och ställ i kylen. Lägg på de marinerade jordgubbarna strax innan servering. Garnera med citonmeliss eller mynta.

Hoppas det smakar

3 kommentarer:

  1. Det får jag testa till helgen, ser fantastiskt gott ut. Ha en fortsatt skön sommar.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Med jordgubbar är det svårt att göra nåt som inte smakar gott!
    kram

    SvaraRadera
  3. Det var super gott!!! Kan varmt rekomendera den och sa du skrev E allt med jordgubbar är gott

    SvaraRadera