lördag 4 januari 2014

Gratinerad hummer med västerbottenost



 
Igår hade vi lite familjemys med god mat och brädspel. Vi ville lyxa till det lite med en god förrätt så det blev gratinerad hummer. Vi gjorde 2 olika fyllningar för att testa och den ena (receptet nedan) blev en succé. Vår ena son åt upp bägge de goda fyllningarna. Idag ska vi göra hummersoppa på skalen som blev över:)...
 
Gratinerad hummer med vätterbottenost (1 st hummer)
 
1 schalottenlök
1/2 grön chilli (gillar man hetta kan man ha lite mer)
1 msk smör
0,5 dl vitt vin
1 msk hummerfond
1 msk maizena
0,5 dl cream fraiche
1 msk persilja (färsk eller fryst funkar vilket som)
0,75 dl riven Västerbottenost
 
Börja med att dela hummern, gröp ur köttet och skär i fina bitar. Ta bort allt som inte går att äta i skalet.
Hacka löken fint och bryn i smöret tills det blivit mjukt. Tillsätt chillin, häll sedan i vitt vin, hummerfond och cream fraiche och rör runt. Låt små puttra liten stund. hälls sedan i persiljan och Västerbottenosten. Låt osten smälta i såsen tillsätt sedan maizena som är utblandat med lite lite vatten. Rör runt tills det tjocknat. Ta kastrullen från plattan. Blanda i hummerköttet och häll sedan fyllningen i de två halvorna. Stör lite västerbottenost på toppen. In i ugnen i 215 grader ca 10 min. Servera gärna med en god brödbit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar