lördag 16 juni 2012

Cheesecake med fläder och lite smak av citron


Denna chessecake gjorde jag igår då vi hade sommarfest med några vänner. Barnen hade haft skolavslutning så vad passar inte bättre än en härligt sommarfest med bästa vännerna och en god dessert med lite jordgubbar på toppen. Nu är det sommar.

Cheesecake med fläder och smaka av citron

Botten
12-16 st digestive
100 g smör

Fyllning
5 st gelatinblad
1 burk kesella
1 burk kesella vanilj
4 dl creame fraiche
2 dl flädersaft, koncenterad
1 citron, skal och saft
1,5 dl florsocker
1 st vaniljstång

Flädergele
3 st gelatinblad
2,5 dl flädersaft (ej koncentrerad)

Garnering
Jordgubbar och mynta

Krossa digestiven med smöret, kör gärna i en mixer till slät smet och tryck sedan ut i en springform. Förgrädda lite i ugn ca 5-10 min 200 grader. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Blanda alla mejeriprodukter i en kastrull med flädersaft, citronskal, citronsaft, florsocker. Halvera och skrapa ur vaniljfröna och blanda ner i kastrullen. Koka upp blandningen och vispa den lätt under tiden. När den kokat upp tag kastrullen från plattan och blanda i gelatinbladen. Låt svalna innan den hälls i formen. Ställ i kylen 2 timmar.
Gele: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Värm saften i en kastrull tillsätt gelatinet under omrörning. Låg gelen stelna tills den blir trögflytande innan den hälls på fyllningen. Ställ in i kylen igen och låt stå 2 timmar. Lossa kakan från formen  och garnera med jordgubbar och mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar