torsdag 26 februari 2015

Hemmagjorda semlor med nutella och mandelmassa
Efter legat sjuk igår och lite små trött i morse efter gårdagen, vände det efter lunch och kände mig som vanligt igen. Blev då grymt sugen på att göra egna semlor helt plötsligt och kul att överraska barnen med lite extra gott efter deras skola. Minstingen älskade nutella semlan medan den största mest frågade om han bara kunde få grädden....  Blev några över så bjöd över grannen på lite sen eftermiddagsfika :)....  

Blev en underbar eftermiddag och är nu laddad inför morgondagens jobb:)...

Semlor

25 g jäst
2,5 dl mjölk
100 g smör
1 ägg
2 krm hjortronsalt
2 krm salt
0,75 dl socker
ca 8 dl vetemjöl

1 ägg att pensla bullarna med

Fyllning
Nutella

eller

Mandelmassa
en skvätt mjölk

Vispad grädde (lite socker så grädden blir lite sötare)

Börja med att smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, när det är fingervarmt häll det över jästen och rör väl tills jästen löst upp sig. Blanda sedan i ägg, socker, salt och sist vetemjöl. Rör om väl och lät jäsa i bunken ca 30 min. Ta upp och tillsätt ev lite mer mjöl för att få en smidig deg. Rulla till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ca 20-30 min till. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. In i ugnen ca 10-12 min på 225 grader. Låt svalna innan de fylls med fyllning.

Skär av ett lock och gröp ur lite lite ur botten. Väljer du nutella, lägg önskad mängd i den urgröpta botten och spritsa på vispad grädde och lägg sedan på locket och strö på florsocker. Väljer man mandelmassa, Blanda mandelmassan med en liten liten skvätt mjölk och lägg sedan i den urgröpta botten och gör som med nutellafyllningen. Dags att avnjuta med en kopp kaffe, mjölk eller saft :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar