Lite plock och fördrink innan en fördrink är aldrig fel och man kan göra det väldigt enkelt. Melon med lite finare salami med ett basilika blad eller varför inte salta ädelostkex ( 3 msk persilja, 60 g ädelost, 1 dl kesella och valnötter att dekorera med) samt lite oliver i en skål. Till barnen gjordes väldigt enkla små snittar av bröd och köttbullar samt melonbitar. Förrätten var en ädelostpaj ed lufttorkad skinka.
Ädelostpaj med spenat och lufttorkad skinka
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk vatten
1 krm salt
Fyllning
350 g färsk spenat sköljd
1-2 vitlöksklyftor skalade och finhackade
2 msk olja
salt
peppar
3 ägg
2 dl creme fraiche
130 g ädelost
Tillbehör
100 g lufttorkad skinka
cocktailtomater halverade
färska kryddor
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samma pajdegen och tryck ut i en pajform. Nagga och grädda skalet i mitten av ugnen ca 10 min tills den fått fin färg. Ta ut och sänk ugnen till 200 grader. Fräs spenat och vitlök i olivoljan på medelvärme under omrörning. Fortsätt tills nästan all vätska dunstat, salta peppra efter smak. Låt svalna och lägg på ett fat med dubbelvikt hushållspapper och tryck ut det sista av vätskan. Fördela ut spenat och vitlöksblandningen i skalet. Vispa ägg och creme fraiche. Riv ädelosten grovt och blanda i äggblandningen. Häll över spenatblandningen och grädda mitten av ugnen i ca 20 min. Pajen kan serveras varm eller kall. Jag valde att servera den kall. Dekorera med lufttorkad skinka och cocktailtomater samt färsk krydda och ett gott vin till. Hoppas det smakar.
Ser fantastiskt gott ut!
SvaraRaderaLåter vanisinnigt gott!
SvaraRadera