måndag 29 juni 2015

Rabarbermuffins med crumble


Det bästa med sommaren är att det finns så mycket gott att göra av det man har odlat i sitt land. Vår rabarber växer så det knakar och har redan hunnit med att göra rabarbersaft och dricka upp den :) . 

Nu var det dags att baka med rabarbern och då blev det dessa supergoda rabarbermuffins med crumble och jag säger bara mmmmm.... så gott. Dessa är de bästa muffins jag någonsin gjort.

Rabarbermuffins (24 st små)

2 ägg
3 dl socker
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ca 3 dl rabarber + lite strösocker

50 g smör
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker

Börja med att vispa ägg och socker. Vispa med elvisp tills det blivit fint luftigt. Blanda bakpulver och vetemjöl i en bunke. Smält smöret och rör i vaniljpulvret. Blanda i allt i äggsmeten och vispa tills allt ordentligt blandat. Det blir en tjock smet. Klicka ut i små formar.

Skölj och hacka rabarbern i fina bitar. Blanda gärna med lite strösocker. Tryck ner rabarber i formarna.

Smält 50 g smör i en kastrull, tillsätt havregryn och strösocker. Blanda väl. Lägg lite crumble på varje muffins.

In i ugnen 180 grader i ca 12-15 min mitten av ugnen. Håll koll på muffinsen de får inte brännas.

Lägg gärna en klick grädde eller glass till serveringen. 


Sommar smoothie


Jag älskar smoothie, det finns så många olika sätt man kan göra en smoothie på. Nedan följer mitt recept på en sommar fräsch uppiggande smoothie.

En smoothie är perfekt till frukost eller mellanmål och denna innehåller massa med nyttigheter. 

Sommar smoothie (blir 2 glas)

1/2 citron
1 röd grapefrukt
1 apelsin
1 ananas
1 mango
1 kivi
Ingefära

Pressa saften från citronen, grapefrukten och apelsinen. Skala och skär ananasen, mangon och kivin i bitar och lägg i en mixer. Häll på saften från citronen, grapefrukten och apelsinen. Riv färsk ingefära och häll i mixern. Mixa samman till en smoothie, Dekorera gärna med lite mynta .... Färdig !!!!



onsdag 24 juni 2015

Chocolate Chip Cookies


Lite förberedelser inför lördagens afternoon tea. Idag bakade jag chocolate chip cookies. Receptet hittade jag på Leila.se 

Det bästa med dessa var att man kan frysa in innan man ska baka dem i ugnen på det viset får man färska kakor när man ska ha gäster. Klarar sig i frysen ett par veckor.

Chocolate Chip Cookies

125 g smör
1 dl råsocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 tsk bakpuler
1/4 tsk salt
100 g hackad mörk choklad av finare kvalitet gärna 70%
Skal av en lime

Börja med att vispa smör och råsocker fluffigt, tillsätt där efter ägget och vispa igen. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och   häll sedan över i den andra smeten. Blanda väl, tillsätt tillsist skal av lime och den hackade chokladen. Blanda igen till en smidig deg. Rulla degen till en rulle och lägg platsfolie runt om och lägg i frysen 30 min.( Ska man inte baka dom när man gör degen låt degen ligga kvar i frysen). Ta sedan ut och skär i 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda mitten av ugnen 180 grader i ca 10-14 minuter. Detta beror på ugnen så håll koll på dina kakor. Resultatet mmmmm.......