torsdag 27 juni 2013

Rabarberchutney

 
Fick för ett tag sedan ett recept av en kollega som ni bara måste testa, bland de godaste chutneys jag smakat. Det tar lite tid att göra men väl värt besväret och det går att frysa in. Denna chutney använder jag både till kött och kyckling.
 
Rabarberchutney
 
500 g rabarber
1 1/2 msk ättika 24%
1/2 dl vatten
5 dl socker
1 tsk mald ingefära
1 1/2 msk curry
2 tsk salt
1 st spansk peppar
8-10 st torkade aprikoser
1 1/2 rödlök medelstora
 
Hacka rabarberna. Blanda rabarber, ättika och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp. Fortsätt koka i 10 min på svag värme, rör ibland. Rödlök, aprikoser och pepparn ska vara fint hackade, tex i en mixer. Häll i resten av ingredienserna. Koka allt på svag värme i 30-40 min, rör med jämna mellanrum så det inte bränner. Svalna av och häll i burkar. Frys det du inte tänker använda direkt.


söndag 16 juni 2013

Lavendelbullar/bröd



 
Jag har varit sugen på att testa på att baka lavendelbröd i flera dagar och idag fick jag äntligen lite tid över. Gjorde både bullar och bröd med lavendel i och blev riktigt gott. När jag bakar bröd eller frukostbullar har jag inget direkt recept utan slänger i lite av det jag har hemma. Men då det var första gången med lavendel måttade jag upp 2 msk till en sats gjord på 50 g jäst och 5,5 dl ljummet vatten. Sedan hade jag även i lite salt, honung, sirap och vetemjöl. 

söndag 9 juni 2013

Syrensaft

 
Då har jag för första gången testat på att göra en egen syrensaft. Den var lite annorlunda, söt och blommig i smaken. Påminner lite lite om rabarbersaft men ändå inte... Ja, det är svårt att förklara. Nu har syren börjat blomma klart och har ni inte testat och gillar att göra saft är det helt klart ett måste nästa år. Fick tips av en kollega att det var även väldigt gott att blanda saften i en drink....
 
Syrensaft
 
20 klasar lila syren (jag tog hälften vita hälften lila)
1 kg socker
1 liter vatten
30 g citronsyra
1 1/2 stora lime
 
Börja med att skölj syrenen ordentligt, bara blommorna ska användas ej kvistar. Skölj och skiva sedan limen i skivor, lägg syrenblommorna och limen i en stor skål. Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret löst upp och tillsätt sedan citronsyra under omrörning. Häll sedan över den kokheta vattenblandningen över limen och blommorna och låt svalna under locka. Ställ sedan in i kylen och låt stå i 3 dygn. Sila bort blommorna och häll upp i flaskor. Hoppas det smakar:) .... Jag gillade saften....


söndag 2 juni 2013

Cheescake i en jordgubbe

 
Igår hade vi över lite vänner på middag och som vanligt gick tiden alldeles för fort.  Det är alltid kul att testa något nytt och då det är sommar (fastän solen inte kom tillbaka på kvällen) passar jordgubbar bra som tilltugg innan maten. Smakar ljuvligt gott och är enkelt men lite pilligt att göra.
 
Chesscake i en jordgubbe
 
Jordgubbar
 
2 dl grädde
100g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker (av bättre kvalitet)
0,75 dl florsocker
0,5 dl hallon
ev 50 g mörk choklad
 
Börja med att tvätta och plocka bort det gröna på jordgubben, gröp sedan ur lite i jordgubben så det blir ett hål. Ta sedan bort lite av botten på jorgubben så att jordgubben kan stå på ett fat. Vispa grädden lätt, tillsätt philadelphiaost, florsocker och vaniljsockret. Vispa till en jämn smet. Koka upp hallonen i en kastrull och sila bort hallonkärnorna så bara saften från hallonen blir kvar. Häll saften i smeten och rör om väl. Spritsa på smeten på jordgubbarna. Smeten räcker till minst 40 jordgubbar. Om man vill kan man ringla över smält choklad, själv satte jag endast en kvist citronmeliss. GOTT!!!!!!!!