tisdag 29 maj 2012

Plock och förrätt med luftorkad skinka



Lite plock och fördrink innan en fördrink är aldrig fel och man kan göra det väldigt enkelt. Melon med lite finare salami med ett basilika blad eller varför inte salta ädelostkex ( 3 msk persilja, 60 g ädelost, 1 dl kesella och valnötter att dekorera med) samt lite oliver i en skål. Till barnen gjordes väldigt enkla små snittar av bröd och köttbullar samt melonbitar. Förrätten var en ädelostpaj ed lufttorkad skinka.

Ädelostpaj med spenat och lufttorkad skinka

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk vatten
1 krm salt

Fyllning
350 g färsk spenat sköljd
1-2 vitlöksklyftor skalade och finhackade
2 msk olja
salt
peppar
3 ägg
2 dl creme fraiche
130 g ädelost

Tillbehör
100 g lufttorkad skinka
cocktailtomater halverade
färska kryddor

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samma pajdegen och tryck ut i en pajform. Nagga och grädda skalet i mitten av ugnen ca 10 min tills den fått fin färg. Ta ut och sänk ugnen till 200 grader. Fräs spenat och vitlök i olivoljan på medelvärme under omrörning. Fortsätt tills nästan all vätska dunstat, salta peppra efter smak. Låt svalna och lägg på ett fat med dubbelvikt hushållspapper och tryck ut det sista av vätskan. Fördela ut spenat och vitlöksblandningen i skalet. Vispa ägg och creme fraiche. Riv ädelosten grovt och blanda i äggblandningen. Häll över spenatblandningen och grädda mitten av ugnen i ca 20 min. Pajen kan serveras varm eller kall. Jag valde att servera den kall. Dekorera med lufttorkad skinka och cocktailtomater samt färsk krydda och ett gott vin till. Hoppas det smakar.

måndag 28 maj 2012

Rabarberpaj





"Nu så vill jag sjunga att sommaren är här, solen är så solig ....... "
Sommar är här och varför inte passa på att bjuda på lite av det man själv odlar i sin trädgård. Jag är väldigt förtjust i rabarberpaj eller alla dess sorters söta pajer:) vill säga. Men då vi har rabarber i trädgården blev det rabarberpaj. Mycket enkel att göra, servera med glass eller vaniljsås.

Skala/skölj och skiva rabarbern i bitar och lägg i en pajform ca 26 cm. Strö på rikligt med socker och lite potatismjöl. Strö sedan över smuldegen och in i mitten av ugnen på 225 grader i 20-30 min.

Smuldeg

100 g smör (mjukt och rumstempererat)
1,5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3 msk socker





söndag 27 maj 2012

Rabarbersaft......




Då var sommaren verkligen här. Inget går upp mot ett glas kall rabarbersaft. Enkelt och snabbt att göra. Nedan följer receptet på denna hemmagjorda rabarbersaft.

Rabarbersaft (blir en stor flaska, se bild)

Häll upp en liter vatten i en kastrull lägg sedan i rabarber skurna i små bitar och fyll sedan kastrullen med rabarberbitar så mycket det går. Låt koka ca 15 min, rör inte runt då kan det bli grumligt. Sila bort rabarberna och låt sedan spadet koka upp igen med saften från en halv citron och ca 3 dl socker. Låt stå och svalna och häll sedan upp i en glasflaska. Klart!!!

Lunch med vännerna och en underbar kycklinggryta



I eftermiddags hade vi över lite vänner på lunch och satt ute i det underbara vädret. Barnen lekte med vattenpistoler och vi kunde sitta ner och bara njuta av mat och gott sällskap. Jag testade på att göra en ny gryta som jag inte gjort innan och var mycket god och uppskattad. Väldigt enkel att göra så kan varmt rekomendera att göra den.

Kycklinggryta till ca 6-8 personer

300 g kryddad korv
1-2 lökar
900 g kycklingfile
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
1 grönsaksbuljong
2 msk soja
1-2 tsk oregano
2 zucchini
1 burk vita bönor
salt och peppar
Olivolja

Skär korven i skivor och stek sakta i torr stekpanna. Ta upp korven
Hacka löken och fräs i olivolja. Strimla kycklingfilerna och fräs med löken.
Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning, soja och oregano, låt koka upp. Dela zucchinin på längden och skiva sedan i lagom stora skivor. Lägg ner zucchinin tillsammans med korven i grytan och koka ihop 5 min. tillsätt tillsist bönorna och smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med en god grönsallad och ris.

Dukning inför 3-rätters middag







Som en del säkert märkt har jag fastnat för turkos, det blev nya tabletter och var ut och plockade blommorna från en buske för att få lite mer sommarkänsla på dukningen. Denna dukning hade vi igår då vi hade över lite vänner på 3-rätters middag. Grillade tonfisk för första gången och vad gott det var......  En lyckad kväll med goda vänners sällskap.

torsdag 24 maj 2012

New York Maj 2012










För ca 1 vecka sedan lyfte vårt plan mot New York, där vi var en weekend ons-mån. Vi hade 3 hela dagar & lite tid på söndagen innan avresan hem på oss att utforska New York. I efter hand kan jag säga att mannen hade rätt en dag till hade nog varit bra, men de dagar vi hade var fantastiska och det var svårt till en början att förstå att vi verkligen var där. Första timmarna gick man bara och tittade uppåt allt är ju så högt och stort. Vi gick väldigt mycket och trots lite tid tycker jag ändå att vi hann med en hel del. Kan varmt rekomendera att vandra över Brooklyn Bridge och ta sig till ge sig ner mot vattnet då får man en fantastisk utsikt (nedersta bilden). Att bara vandra i Central Park är ett måste, då vi hade underbart väder valde vi en dag att köpa med oss lunch och ta av oss skorna och bara njuta. Även Highline Park som är byggd på en gammal järnväg är väl värd att gå, i närheten ligger en Market Place Chelsea där det är underbart att bara gå in och titta i och varför inte köpa lunch där och äta hummer (tyvärr hade vi redan ätit, men såg otroligt gott ut). Att åka upp och ta en drink i en Sky Bar är ett måste, vilken fantastisk utsikt och inte tala om drinkarna. Rekomenderar en skybar som ligger strax efter fontänen som varit med i vänner där centralpark börjar (bild med solnedgång). Kan varmt rekomendera en restaurang på 76th en Italiensk restaurang. man kan få vänta lite utanför för att få plats men det är det värt. Restaurangen heter Fratelli la Bufala. finns massor att berätta och ge tips om. Det enda jag kan säga ni som inte varit i New York och funderar ÅK!!


lördag 5 maj 2012

Piratcupcakes


 
På piratkalaset hade vi givetvis piratcupcakes. Jag gjorde vaniljmuffins och sedan en enkel frosting med philadelphiaost, citron, smör och florsocker. Detta är minicupcakes vilket är väldigt lagom både för vuxna och barn om man vill kunna smaka mer än en kaka.

Grillkväll med bäste syster




Igår hade vi min kära syster och hennes sambo över på grille och som vanligt hade vi super trevligt och kvällen försvann alldeles för snabbt. Gjorde en snabb enkel dukning som gick i svart vitt och lite turkos. Ni som läst lite på min blogg har säkert förstått att jag är lite svag för just turkos. Kvisen på servetten är rosmarin, luktar gott och vill man krydda maten så har man en färsk krydda att tillsätta.

Sommarfest inbjudningar





Då var sommarinbjudningarna ute, måste ju ha lite projekt att stå i. Kul med att få planera och fixa lite. Jag kan inte skriva vad som kommer hända den kvällen det är inte roligt för de bjudna och läsa om vad som ska hända. Men är full av ideér och ser framemot att förverkliga dem.

Skattkarta, Piratkalas


Då var 5-årskalaset över. Det var pirattema för hela slanten, även jag var lite lite utklädd. Alla barn busiga och vilda precis som det ska vara, alla 16 bjudna kom. Jag gissar på att barnen gillade skattjakten på slutet bäst. Enkelt att göra en karta som de ska följa och sedan leta ledtrådar till skatten. På slutet hade vi en stor hemsk pirat som låg och höll i kistan och givetvis precis när barnen tagit skattkistan vaknar den hemske priaten, en succé...... Vi hann även med dansstopp och lite utelek ... men nu ska jag luta mig tillbaka och bara ta det lugnt....













Pirattårta



Sonens önskemål var en Pirattårta och så här blev den färdiga tårtan. Tårtbotten har jag själv, vilket är väldigt enkelt att göra. Den svarta marsipanen beställde jag på ett konditori och de vita döskallarna gjorde jag efter flaggan på tårtan och guldpengar med choklad på sidorna. Pengarna var väldigt populära hos barnen..... vilket inte var oväntat.

Tårtbotten

4 ägg
2 3/4 dl socker
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 25 g smör

Bröda en springform och häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 25 min i 175 grader. Känn av med en sticka så att den är klar.

Cake Pops


Dessa Cake Pops gjorde jag imorse inför Piratkalaset idag. Det är väldigt enkelt att göra då det inte behövs särskilt många ingredienser, men oj vad kladdigt det är. Tror man behöver lite tålamod när man gör dessa.
 
Cake Pops ca 18 st

1 pkt Ballerina Kladdkaka
100 g Philadelphiaost
100 g mörk choklad
Strössel eller annan dekoration

Mixa kakorna med philadelphiaost och låt sedan stå i kylen ca 30 min innan man rullar dem till runda bollar. Sätt bollarna på grillpinnar och doppa i den smälta chokladen som är smält över vattenbad. Garnera med strössel och sätt direkt in i kylen för det ska stelna.